SHR/Hårborttagning

SHR är en ny teknik för permanent hårborttagning som har en svepande framgång. 
Arbetsteorin är att värma dermis och att komma upp till måltemperatur gradvis. Vid måltemperatur skadar den hårsäckarna och förhindrar effektivt återväxt, samtidigt undviks skador på omgivande vävnad. En hög repetitionsfrekvens vid enstaka pulser levereras djupt in i dermis, man uppnår då en hög medeleffekt och terpeutiskt effektiv värmeutveckling.

Håret har olika växtfaser och behöver därför behandlas i omgångar. Varje människa är unik, därför kan antalet behandlingstillfällen variera från person till person, hur många som behövs till allt är borta. Men räkna alltid med minst 6 behandlingar med 4 veckors mellanrum. Viktigt att det inte går för långt mellan varje behandling, då risken är stor att man får börja om från början.

Att tänka på inför behandlingen: 
Raka dig noga på det området som ska behandlas 2-3 dagar före behandlingsdagen. 
Håll huden återfuktad efter behandlingen.

Vanliga Frågor & Svar

Kan man få kraftigare hårväxt efter hårborttagning med laser?
När man gör hårborttagning med laser är det vanligt att det kommer ut svart stubb som sedan trillar av. Däremot ska det inte växa på med mera och mera hår under behandlingen. Då bör man tänka på att prata med en gynekolog för att kontrollera att man inte har något som heter PCO. PCO är en helt normal och ofarlig hormonrubbning som gör att man kan få mera hårväxt. Gynekologen kan hjälpa med hormonbehandling om man har PCO. Därefter kan man fortsätta med laser för de hår som redan har uppkommit. Sedan finns det en annan sak att tänka på. Om ens familj ursprungligen kommer från ett medelhavsland eller mellanöstern ska man vara försiktig med att behandla kinderna. Vissa från dessa länder få ökad hårväxt av lasern. Det kalla paradoxal hårväxt. Men det gäller normalt endast kinderna och inte övriga kroppen!

Kraftig kroppsbehåring?
Om man i övrigt är frisk och inte använder några läkemedel, är det nog ärftligheten som gör att man har kraftig behåring. Tyvärr får man räkna med att det behövs fler behandlingar än för andra kunder för att hålla hårväxten under kontroll.

Varför får jag bra resultat direkt i armhålorna men det tar längre tid på benen?
Det brukar också vara lättare att ta bort håren i armhålor än på benen. Orsaken är att håren oftast är tjockare och mörkare i armhålorna än på benen.

Varför får man hår i ansiktet när man blir gammal?
Orsaken är att om man till exempel tänker på en överläpp, finns det upp till 30 000 anlag för hårstrån. Efter som vi blir äldre aktiveras en del av dessa. Dessa blir ofta fina fjun.

Är det möjligt att flytta hårfästet?
Det är inga problem att ändra hårfästet. Jag vill ändå inte rekommendera det då resultatet är permanent. Det går med andra ord inte att ångra sig. Även om kvinnan på bilden är mycket vacker som man vill se ut som så är det ofta så att ett högt hårfäste upplevs som maskulint. Så det är kanske bättre att vara som man är.

Kan alla områden behandlas för hårborttagning?
I princip kan alla områden på kroppen behandlas. Under behandlingen används korta pulser av infrarött ljus som inte är cancerbildande.

Diabetes?
Det går bra att göra hårborttagning även om man har insulinbehandlat diabetes.

Kan jag gå på medicin och göra hårborttagning?
Varningen om att man inte får använda laser när man står på Tetralysal. Orsaken är att man i mycket sällsynta fall kan få en reaktion i huden med rodnad när man står på Tetralysal och vistas i solen. Denna rodnad är inte permanent och går bort av sig själv. Det är som sagt en mycket sällsynt reaktion. Ännu mera osannolikt är det att just maskinens våglängd skulle orsaka denna reaktion. Om man vill gardera sig mot alla tänkbara, teoretiska biverkningar ska man inte behandla när man står på Tetralysal. Personligen hade jag på Clinic Medical däremot inte varit rädd för att behandlas med laser om jag stod på behandling med Tetralysal.

Håller permanent hårborttagning efter graviditet?
En graviditet vill normalt inte ge ökad hårväxt. Så man kan fortsätta hårborttagning.

Hur avlägsnas håret?
Enkelt förklarat fungerar hårborttagning genom att laserljuset absorberas i pigmentet som finns i hårsäckarna och den värmeutveckling som då uppstår gör att hårsäckarnas hårproducerande celler förstörs. Detta orsakar sedan en permanent borttagning av det oönskade håret.

När fungerar inte hårborttagning?
Det hjälper inte på vitt eller grått hår eftersom pigmentet i hårsäckarna då är mer eller mindre borta. Det går heller inte att använda hårfärgningsmedel för att mörka till stråna i hopp om ett bättre resultat. Detta eftersom lasern behandlar själva hårsäckarna, och dessa går inte att färga för att öka effekten.

Kan jag behandla ögonbrynen?
Nej, vi rekommenderar inte att forma ögonbrynen. Detta då ljuset skulle kunna skada ögonen. Däremot går det bra att behandla området mellan ögonbrynen.

Vad händer efter hårborttagningen? 
Du kan återgå till normal aktivitet direkt efter din behandling men en effekt som kan synas efteråt är att du kan vara lite rödrosig i huden. Håren i hårsäckarna försvinner normalt efter 2-4 veckor.